När jag för några veckor ringde till sjukhuset så sade de att jag antagligen har IBS och att jag skulle prova på en laktosfri diet med dessutom prova på fodmap dieten. Jag hade då aldrig hört talas om fodmap dieten och började googla lite på den. Jag blev förskräckt. Ska jag kunna vara utan alla dessa underbara livsmedel som jag så älskade? Jag menar laktosfri diet är t.o.m. svår för mig att följa... Men eftersom jag då redan hade bestämt mig att jag i år skulle reda ut mina magproblem så började äta strikt enligt fodmap dieten. 
FODMAP står för olika kolhydrater som kan orsaka problem i magen eftersom de jäser lätt, de kan alltså orsaka alla symptomer som de med IBS har. Enligt undersökningar på IBS patienter så minskade deras symptomer med 80% efter att ha börjat äta enligt FODMAP dieten. Men denna diet är inte lätt, eftersom det mesta har ett högt FODMAP värde. Här under kan ni se en lista på mat man INTE får äta när man går på dieten. 
Som ni ser så är det inte mycket som man kan äta som man hittar i de vanliga affärerna. Det har varit problematiskt för mig att hålla mig till denna diet, men hittills har det gått bra, tills ihelg. Alltid innan jag ska ha mens så får jag så otroliga cravings, oftast på chips eller pommesfrites, men också på andra typer av junkfood. Så jag släppte lite på tyglarna, för att jag kände att jag inte kunde stå emot mina cravings och det ville jag heller inte. Så jag har ätit chips, godis, choklad, chokladglass och frystpizza. Alltså allt man i princip inte kan äta. Men överraskande nog har jag inte alls haft problem med magen. Någon gång har jag haft lite magknip, men inte något farligt. Jag har t.o.m. haft hård mage. Jag vet inte om det är p.g.a. att jag har haft en stressfri helg eller om Vi-siblinet faktiskt har börjat hjälpa en aning? Men jag ska fortsättningsvis följa denna diet efter denna helg och sedan ska jag beställa hem lite kosttillskott som jag har fått rekommendationer för också. I'll keep you updated! 
 
Om ni har någon fråga om IBS/FODMAP dieten är det bara att kommentera! :)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress